Všechny postavy a příběhy - včetně těch, které jsou založeny na skutečné události - jsou smyšlené

pondělí 26. listopadu 2007

Recepty Karla Motyčky

K velké radosti všech gurmánů a fanšmejkrů, podařilo se mi sehnat originální recepty, které obšas s chutí používá sám velký Karel Motyčka! Jsou to recepty snadné, však o to chutnější a vycházejí z generací prověřené, lidové tradice. A proto bez dalšího prodlužování - tady jsou:

"Náklaďák" - Nakládaný hermelín Karla Motyčky

A začínáme receptem, který patří mezi nejoblíbenější Karlomotyčkovský vynález. Kdo kdy ochutnal dobře naložený hermelín, ví proč. Budeme potřebovat:


--------------------------------------------------------------------------------

hermelíny, mletou papriku, pepř, česnek, cibuli, bobkový list, chilli papričky, olej, párátka, mísu nebo velkou zavařovací sklenici

Hermelíny podálně rozřízneme na půl, obě půlky posypeme paprikou, opepříme a mezi ně dáme tenké plátky česneku a popřípadě i cibuli. Obě poloviny přitiskneme k sobě a na třech místech propíchneme párátky, aby u sebe držely. Hermelíny skládáme do láhve a mísy a průběžně prokládáme chilli papričkou, bobkovým listem, stroužkem česneku, případně cibulí. Dá se nakládat s cibulí a bez cibule, ale pokud máte hermelíny naloženy při pokojové teplotě (což je dobré), cibule dostane po týdnu takovou nepříjemnou, kyselou příchuť. Proto je lepší přidat ji až později, nebo nejlépe použít při servírování čerstvou.

Protože je jisté, že mnozí lidé nevydrží chuťové pokušní příliš dlouho, dá se po čtyřech dnech hermelín konzumovat. Nejlepší je však nechat ho naložený týden a déle, protože teprve potom do sebe pořádně natáhne všechny chuťě a navíc začne být úžasně krémový, až jde dokonce mazat na chleba. Servírujeme s chlebem a pivem. Dobrou chuť!

"Charlee´s Spade" - Hamburgery od Karla Motyčky na grilu

Tento recept byl pojmenován podle chybného překladu jména do angličtiny, kdy překladatel nebyl příliš zběhlý v používání zemědělských nástrojů a proto při jasném a srozumitelném popisu motyky tuto přeložil jako rýč - spade [spejd]. Ač byla chyba později napravena, tomuto chutnému pokrmu název zůstal již napořád.

Budeme potřebovat: housky, mleté maso, papriky (zelené či červené), mletou papriku, máslo, nivu, olivový olej, ocet, pepř, sůl, vejce, rozpálený gril.

Den předem si v mixéru (nebo jakkoliv jinak) ušleháme změklé máslo a nivu (2 ku 1), opepříme, zabalíme do alobalu a necháme v ledničce ztuhnout.

Papriky grilujeme ze všech stran, dokud nejsou spálené. poté z nich spálenou slupku sloupneme, odstraníme semínka a nakrájíme na malé plátky, dáme do mísy a zalijeme olivovým olejem a přidáme trochu octa. Necháme naležet minimálně 20 minut.

Mleté maso si upravíme podle chuti - například můžeme přidat pepř, vejce, sůl, olej, mletou papriku nebo cokoliv, co vás napadne. Necháme v ledničce až po bezprostředního použití.

Rozpálíme gril, z masa vytvarujeme poctivé placičky a opečeme je z obou stran na grilu. Housky taktéž z obou stran jemně rozpečeme a do každého hamburgru přidáme plátek másla a papriky, máslo se na horkém hamburgeru krásně rozteče. Podáváme s pivem. Delikatesa!

Žádné komentáře: